Koningskruisje  schieten 2023

Gilde St. Joris Hoogeloon.

Daan van de Huijgevoort heeft op vrijdag avond 30 juni 2023 het Koningskruisje gewonnen. Er streden 13 schutters om het befaamde kruisje te winnen. Het Koningskruisje was nog in het bezit van zijn broer Freek maar gaat nu naar Daan, 2e werd Stein van Selst en 3e Jan Nouwens.

Gefeliciteerd allen

Koning schieten 2023

Gilde St. Joris Hoogeloon.

Bart van Selst komende 2 jaar koning van het Gilde St. Joris Hoogeloon.

Afgelopen maandag met Hoogeloon Kermis liep omstreeks 11.00 uur het halve dorp weer richting de Schutsweijer aan de Landrop om het koning schieten van het gilde bij te wonen. In verband met de af te leggen afstanden werd er voor de gildebroeders een huifkar opgetrommeld om op maandagmorgen 26 juni 2023 (Hoogeloon Kermis) te 06.00 uur de hoofdman Jan Nouwens en de afgaande koning Patrick Jacobs thuis op te halen. De vendeliers en tamboers waren volgens oud gebruik al om 04.00 uur begonnen met verzamelen. Omstreeks 08.30 uur werd in gezelschap van ons gastgilde St. Sebastiaan (die uit respect voor een overleden gildezuster niet in uniform waren) koers gezet naar de Pancratiuskerk voor een H. Mis. Bij de kerk sloten de genodigden, onze Burgemeester van Bladel  Dhr. Willibrord v Beek, afgevaardigden van het Kwartier van Oirschot de heren Jan v Rooij en Ben vd Berk en een 8 tal  leerlingen van groep 7 van de Basisschool De Vest uit Hoogeloon, aan. De H. Mis werd opgedragen door pastoor Harm Schilder die er een speciale dienst van maakte.

Tegen het einde van de mis klonken de muziektonen van de Fanfare Wilhelmina en de Showband St. Joris al. Zij gingen ons vergezellen naar Café Den Bakker, alwaar het hele gezelschap op broodjes en koffie werd getrakteerd.

Tegen 11.30 uur kon onder belangstelling van menige Hoogelooner op de Schutsweijer eindelijk het koning schieten beginnen. Onze eredeken Roland Kerssemakers die speciaal voor ons koning schieten was afgereisd naar Hoogeloon had zich inmiddels ook bij ons aangesloten. Geheel volgens traditie mocht de burgemeester beginnen met schieten. Hierna de pastoor Harm Schilder gevolgd door onze hoofdman. Afgaande koning Patrick Jacobs moest zijn titel gaan verdedigen tegen drie aangemelde schutters (Jos Hoogers, Bart van Selst, Adrie Horrevorts)

Het was een spannende strijd waarbij slechts een enkele pijl ( 5 stuks) de vogel miste. Bij het 175e  rake schot  vielen de laatste stukken van de vogel met een doffe klap naar beneden.

Bart had de pijl afgevuurd die de vogel had geveld. Blijdschap en een beetje teleurstelling was zichtbaar bij de deelnemers, maar al snel werd Bart door zijn concurrenten gefeliciteerd. Na enkele plichtplegingen was het definitief en mag Bart zich de komende twee jaar koning van het Gilde St. Joris noemen.

Geheel volgens de gebruikelijke traditie werd de nieuwe koning thuis op de Heuvel nog een keer gefeliciteerd waarbij de nieuwe koning voor ordentelijke drank zorgde.

Hier werd het feestje voortgezet.

Wij wensen Bart en zijn gezin nogmaals van harte proficiat met zijn koningschap.

Verder willen wij iedereen, die op enigerlei wijze aan deze dag heeft meegewerkt, hartelijk danken.

Dekenschrijver Ton Roovers.